EKVI
Rólunk
Hírek
Kapcsolat
Képtár
Dokumentumtár
Dokumentumtár 2
Szerződések
WebMail
Hiba Bejelentő
Intézményeink
Bölcsődék
Óvodák
Általános Iskolák
Középiskolák
Egyéb Intézmények
Imókő Üdülő
Óvodák
Bervavölgyi Óvoda
Katica Óvoda
Katica Óvoda Eszterlánc Tagóvoda
Ney Ferenc Óvoda
Ney Ferenc Óvoda Farkasvölgyi Tagóvoda
Dr. Hibay Károly Óvoda
Joó János Óvoda
"Ovi-Vár" Óvoda
Szivárvány Óvoda
Gyermeklánc Óvoda
Bölcsődék
Cecey Éva Bölcsőde
Lajosvárosi Bölcsőde
Módszertani Bölcsőde
Semmelweis Bölcsőde

Megújuló energiák - Tanulmányút Németországban

Az Energia Klub szervezésében magyar önkormányzati szakemberek látogattak Németországba, a Nürnberg melletti 120 ezres Fürth városába. Egerből Molnár László az EKVI igazgatója és Szabó László, az EKVI műszaki igazgató helyettes tanulmányozta a németek energia gazdálkodási rendszerét és az alternatív energia hasznosítás gyakorlati működését. Van hová fejlődnünk - summázta a tanulmányút tapasztalatait Szabó László, aki részletesen beszámolt a Fürthben látottakról

- Az Energia Klub szervezésében Habis László polgármester félkérésére vettünk részt a programon. Fürth a Nap városának nevezi magát. Mióta a németek elhatározták, hogy 2020-ra leállnak az atomenergia használatával és megújulókkal fedezik az energiaszükségletük jelentős részét, különböző támogatási rendszerekkel segítik az energiahatékonyság növelését és a megújuló energiaforrások elterjedését. A megújulókra pl. kötelező átvételi ár van, amit húsz évre garantál az állam. Az árat minden évben felülbírálják, és az újonnan belépőknek mindig az új árat ajánlják. Azért tűnik működőképesnek ez a támogatási rendszer, mert a befektetőknek kiszámítható, mennyi bevételük lesz az energiatermelésből; így könnyebben jutnak hitelhez. Fürth úgy döntött, a napból próbál meg minél több energiát kinyerni. Önkormányzatoknak szervezett tanulmányi utunkon megvalósult beruházásokat néztünk meg. A németek még szemétből is várat építenek. 90-es évek végén bezárt szemétlerakóra telepítettek 1 MW napelemet. A hegy gyomrából elvezetik a keletkező gázokat, ebből áramot és hőt termelnek.

- A napelemek mellett milyen energia hasznosításokat láttak?

- Jártunk egy parasztgazdaságban, ahol 170 tehenet tartottak. A tejtermelés mellett a trágyából biogázt termeltek. A biogáz motor rátermelt az áram hálózatra. A préri közepén 2 fős gazdaság több milliárdos bevételt termelt. A biogázból ugyanannyi bevételt termeltek mint a tejtermelésből. Repceolajból is energiát állítanak elő. Egy uszodában jártunk, ahol a biokazán az uszodát látja el hővel. Nyáron le is kell állítani. A németek tudatos gondolkodással 20-30 kilométeres körzetből szállítják az alapanyagot, hogy szállítással nagyobb mértékben ne terheljék a környezetet. Mindennek a mozgatórugója, hogy az áram átvételi ára magasabb, mint a hálózatból vett áram ára. Fürtben a családi házak, önkormányzati intézmények tetején ott vannak a napelemek.

- Magyarországon is egyre többet hallani erről.

- Sajnos nálunk divat róla beszélni, de az igazi elterjedésre még várni kell. A németek a pénztárcájukkal gondolkodnak. Nagy a különbség a napelemek, kollektorok árait tekintve. Németországban egy családi ház esetében 30 darab napelem, inverter belekerül kb. 2500 euróba (800 ezer forint. Magyarországon 1 darab napelem egység 150 ezer forint , vagyis összesen inverterrel együtt közel 5 millió forint. Sokszoros különbség. Valaki nagy haszonnal dolgozik a rendszeren belül. A probléma, hogy Magyarországon nem támogatja az áram átvételét az állam. Hazánkban ezért elterjedtebbek a meleg vizet előállító napkollektorok.

- Környezettudatos nevelés, oktatás, ebben is van lemaradásunk?

- Az általános iskolákban már fontos téma és képzési terület az energia megtakarítás kérdésköre. Energia seriffeket neveztek ki az osztályokban. A gyerekek gondoskodnak arról. hogy lekapcsolják a lámpákat, figyelnek a fűtésre. Versenyeznek az osztályok melyik tud több energia megtakarítást elérni. Benne van a gondolatban, nem köznevetség tárgya, hanem dicsőség és megtiszteltetés ha a gyereket kinevezik. Az önkormányzati lakások esetében is nagy terhet ró a városra az üzemeltetés. Rájöttek, hogy felújítással, napelemekkel az energia költség mérsékelhető. Toronyház esetében a lakók részére változatlan bérleti díj mellett az önkormányzat bevétele nőtt, a csökkentett energia miatt. Jártunk a Fürth focistadionjában. A 2. osztályú csapat az önkormányzatii üzemeltetésű létesítményben focizhat, Megnéztük az öntöző rendszert. Az egri stadionnál most szeretnénk megvalósítani egy ilyen beruházást. Fürthben a gyepszőnyegbe 3 nagy teljesítményű berendezés van beépítve.

- Egerben mikor indulhat el a megújuló energia rendszerek hasznosítása?

- Eger városa is gondolkodik megújuló energiában. Már elindult a gondolkodás. Hasznos volt a tanulmányút. Információkat kaptunk és olyan emberekkel beszéltünk ahol ténylegesen működő rendszerek vannak. Magyarországon jó a napsütéses órák száma. Megtérülő befektetés. Eger önkormányzata részéről meg van a támogatás. Egy rendszert beindítani, az EKVI példát adna és elindulna a fejlesztés. Kollégákkal beszélgetve elmondhatom, hogy országos viszonylatban hátul kullogunk. Napkollektorokat kell telepítenünk. Napaelem program hoz államilag végig gondolt legalább 20 évre kiszámítható rendszer lenne szükséges. Ha megéri a német állampolgárnak, akkor a magyarnak is- nyilatkozta Szabó László, az EKVI műszaki igazgató helyettese..

Bajzát Rafael, 2011/04/20 17:17:33 « Vissza