EKVI
Rólunk
Hírek
Kapcsolat
Képtár
Dokumentumtár
Dokumentumtár 2
Szerződések
WebMail
Hiba Bejelentő
Intézményeink
Bölcsődék
Óvodák
Általános Iskolák
Középiskolák
Egyéb Intézmények
Imókő Üdülő
Óvodák
Bervavölgyi Óvoda
Katica Óvoda
Katica Óvoda Eszterlánc Tagóvoda
Ney Ferenc Óvoda
Ney Ferenc Óvoda Farkasvölgyi Tagóvoda
Dr. Hibay Károly Óvoda
Joó János Óvoda
"Ovi-Vár" Óvoda
Szivárvány Óvoda
Gyermeklánc Óvoda
Bölcsődék
Cecey Éva Bölcsőde
Lajosvárosi Bölcsőde
Módszertani Bölcsőde
Semmelweis Bölcsőde

Üdülési csekk helyett SZÉP-kártya

A jelenlegi üdülési csekk rendszer 2012 végén megszünik. Az üdülési csekk helyét átveszi Széchenyi Pihenő Kártya. A munkáltatóknak ez adminisztrációs könnyítést hozhat, a dolgozók akkor örülhetnek, ha elég széles lesz az elfogadói kör. Megszűnik a fekete másodpiac is, mivel a bankkártyához hasonló plasztikon a papíralapú utalvánnyal szemben nem lehet majd túladni. Lényeges különbség a két konstrukció között, hogy a SZÉP-kártyával bármely pihenéshez, üdüléshez, valamint egészségmegőrzéshez kapcsolódó szolgáltatás csak és kizárólag szálláshely-szolgáltatással együttesen vehető igénybe. A kormányzat szerint így érhető el a turizmus felpörgetése, a belföldi vendégéjszakák és az abból származó vállalkozói bevételek, ezen keresztül az állami adóbevételek növelése. A SZÉP-kártya konstrukción túl a nemzetgazdasági tárcánál dolgoznak olyan új cafeteria-elemek bevezetésén is, amelyeket például a vendéglátáshoz, gyógy- és fürdőszolgáltatásokhoz kötnének.

Várhatóan július elsejétől jelenik meg a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya), ezzel párhuzamosan 2012. december 31-ig működne az üdülési csekk, aztán kivezetnék a piacról. Hagynak időt a SZÉP-kártya felfuttatására, hiszen az üdülési csekk elfogadói köre is évek alatt duzzadt olyan szintre, hogy a felhasználók valóban kényelmesen nyaralhassanak vele. A cafeteria szakértők szerint a munkáltatók számára adminisztrációs könnyítést hoz az új kontsrukció, az elektronikus kártyakezelés egyszerűbb, mint a papírtömbök osztogatása, de a dolgozói elégedettség szempontjából nagyon fontos, hogy legyen bőven elfogadóhely, ahol felhasználhatják. Egyre több munkáltató keresné a jól működő elektronikus cafeteria megoldásokat.

Az üdülési csekkel szemben ezeken a kártyákon nem lehet majd túladni, ezzel pedig egy virágzó üzletágnak fellegezhet be: az utalványok másodlagos feketepiacának. Bár a kártyán túladni nem lehet majd, viszont a kártyatulajdonos közeli hozzátartozójuknak igényelhetnek társkártyát, így a számlához ugyanúgy hozzáférhetnek ők is. Az első társkártya ingyenes, a többiért fizetni kell majd, legfeljebb 1500 forintot. A kártyával a szolgáltatónál vagy POS terminálon (bankkártyaolvasón), vagy interneten keresztül lehet majd fizetni, az elfogadóhelyeknek tehát nem kell feltétlenül terminállal rendelkezniük, elegendő lesz az internetes kapcsolat is.

A SZÉP-kártyára a munkáltatók évi 300 ezer forint értékben utalhatnak majd pénzt a dolgozóknak kedvezményes adózási feltételek mellett: a szuperbruttósított összeg után csak a 16 százalékos szja-t kell megfizetni. A munkáltatók a kibocsátó bankoktól - ezek listája még nem ismert- elektronikus utalványokat vásárolnak és azokat az elektronikus utalványkártyára töltik fel a dolgozóiknak. A munkáltatóknak a kártya igénylése nem kerül pénzbe, a munkavállalók, ha el is vesztik a bankkártyához hasonló elektronikus utalványkártyát, a rajta lévő pénz megmarad, de a pótlásért majd fizetni kell. A kártyára utalt pénzt a juttatás évét követő év végéig lehet majd felhasználni. A rendszerbe bevont szolgáltatók kevesebb jutalékot fizetnek majd mint az üdülési csekk esetén, a korábbi 6 százalék plusz áfa helyett 1,5 százalékot .

A SZÉP-kártya rendszer fenntartása elvileg kevesebbe fog kerülni, mint az Üdülési Csekké.

Bajzát Rafael, 2011/04/11 14:52:35 « Vissza