EKVI
Rólunk
Hírek
Kapcsolat
Képtár
Dokumentumtár
Dokumentumtár 2
Szerződések
WebMail
Hiba Bejelentő
Intézményeink
Bölcsődék
Óvodák
Általános Iskolák
Középiskolák
Egyéb Intézmények
Imókő Üdülő
Óvodák
Bervavölgyi Óvoda
Katica Óvoda
Katica Óvoda Eszterlánc Tagóvoda
Ney Ferenc Óvoda
Ney Ferenc Óvoda Farkasvölgyi Tagóvoda
Dr. Hibay Károly Óvoda
Joó János Óvoda
"Ovi-Vár" Óvoda
Szivárvány Óvoda
Gyermeklánc Óvoda
Bölcsődék
Cecey Éva Bölcsőde
Lajosvárosi Bölcsőde
Módszertani Bölcsőde
Semmelweis Bölcsőde

Ki a tehetséges, hogyan gondozzuk?

Megyei tehetségnapot tartottak a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnáziumban. A szervező házigazda intézmény mellett a Felsővárosi Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola és Tinódi Sebestyén Tagiskola részt vett a mai rendezvényen. Céljuk, hogy új alapokra helyezik és egységesítik tehetséggondozó munkájukat. Az egész iskolai tanévet lefedő komplex tehetséggondozó programot és a mai napon megtartott pedagógusoknak szóló szakmai konferenciát és műsort az intézmények a TÁMOP 3.4.3. elnyert pályázatával valósíthatták meg.

A megnyitón Hevesi Zoltán megbízott iskolaigazgató elmondta: a gazdasági és szociális bizonytalanságok, valamint az iskolák szűkös forrásai mára csaknem ellehetetlenítették az intézmények működését. Az egyre nehezebb körülmények között megújuló, a tehetség fogalmának modernebb értelmezését elfogadó pedagógusok, így az iskola oktatói is még a pályázat elnyerése előtt kísérletet tettek a helyi tehetséggondozási program megkezdésére.

Köszöntőjében Rázsi Botond alpolgármester – aki korábban az iskola igazgatója volt – arról beszélt, hogy ugyan a régebbi időkhöz képes most más minőségben érkezett az iskolába, de a mai napig is szívén viseli az iskola és az odajáró diákok sorsát.

A tehetség adottság, de a mai magyarországi körülmények között azt lehet mondani, hogy a legjobb iskolában is el tud kallódni a tehetséges diák, ha nem társul hozzá kilencven százalék izzadság. A szülőknek, a tanároknak, magyarul mindenkinek a munkája, hogy a tehetség kibontakozhasson- mondta az alpolgármester.Előadást tartott a tehetséggondozás jelentőségéről Dr. Ludányi Ágnes, az Eszterházy Károly Főiskola Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar dékán helyettes , tanszékvezető főiskolai tanár. A tehetség, mint adottság megnyilvánulásaira és annak észre nem vételére, valamint az elnyomás veszélyeire hívta föl a figyelmet. A gyermekek életútját elsődlegesen meghatározó szülők megértésére és a tehetség felismerésére, valamint annak támogatására igen nagy szükség van- emelte ki előadásában. Természetesen az iskolaérett kort követően, a fellelhető te hetségek gondozása már a pedagógusok felelőssége is. Dr. Ludányi Ágnes előadásában példákkal támasztotta alá a mai fiatalok viselkedés ének általános jellemzőit, illetve a tehetséget akár ösztönösen is álcázni képes diákok csalókának tűnő megnyilvánulásairól is ejtett szót. A tehetség, mint adottság könnyen alvó állapotba tud kerülni, ha a szövevényes, elsőre szinte átláthatatlan autópálya látványához hasonló, csomópontokat tartalmazó életpálya valamely állomásán akár fel nem fedezés, akár elnyomás áldozatává válik a tehetség a fiatalokban. A diákokra való odafigyelés jelentőségére, a pedagógusok empatikus és szakértő hozzáállására feltétlenül nagy szükség van - mondta Dr. Ludányi Ágnes.Rajnai Gábor a Magyar Tehetségsegítő Tanács hálózatfejlesztési koordinátora a Tehetségpontok és hálózatuk címmel tartott előadását követően a tehetséges diákok műsora volt látható.Elsőként a rendezvényszervező iskola néptánc csoportja lépett föl, majd a Tinódi Tagiskola diákjai régi magyar lassú táncokat adtak elő a XVII. századból. Ezt követte a „Prezentáció Erdélyről” című előadás, és „Danza – XVI. századi tánc csengettyűkön" fellépés, majd egy Holland népmesét hallhattak a vendégek, szintén a Tagiskola tanulóinak bemutatásában.A továbbiakban angol nyelven előadott verssel, a Vámpírok bálja című előadással lépett föl a Felsővárosi Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola. Ezen kívül felcsendült az intézmény énekkarának szólama és egy hegedűszóló is.A műsort a Pásztorvölgyi Iskola Akrobatikus Rock’N’Roll együttes e zárta.Az esemény végén pedig kiállítás nyílt a Pásztorvölgyi Galériában.

Bajzát Rafael, 2011/03/30 12:45:26 « Vissza