EKVI
Rólunk
Hírek
Kapcsolat
Képtár
Dokumentumtár
Dokumentumtár 2
Szerződések
WebMail
Hiba Bejelentő
Intézményeink
Bölcsődék
Óvodák
Általános Iskolák
Középiskolák
Egyéb Intézmények
Imókő Üdülő
Óvodák
Bervavölgyi Óvoda
Katica Óvoda
Katica Óvoda Eszterlánc Tagóvoda
Ney Ferenc Óvoda
Ney Ferenc Óvoda Farkasvölgyi Tagóvoda
Dr. Hibay Károly Óvoda
Joó János Óvoda
"Ovi-Vár" Óvoda
Szivárvány Óvoda
Gyermeklánc Óvoda
Bölcsődék
Cecey Éva Bölcsőde
Lajosvárosi Bölcsőde
Módszertani Bölcsőde
Semmelweis Bölcsőde

Tizenöt új fertálymester tett esküt


A 15 éve felelevenített egri hagyomány folytatásaként szombaton délelőtt újból 15 fővel bővült az Egri Fertálymesteri testület. Az újonnan elválasztott negyedmesterek fő feladata, hogy közösségszervező erővel működjenek együtt Egerért, mutassanak példát lakóközösségükben. Az új fertálymesterek: Dr. Dolhai Lajos, Hotzi György, Szeberin István, Dr. Veres Gábor, Dr. Vincze István, Dr. Pajtók Gábor, Dr. Vida József, Zachar Tamás, Salánki Endre, Farkas György, Mihics József, Benei Csaba, Békefi László, Varga József, Ferencz Tamás.

- 2010 választóvonal a fertálymesterek életében, hiszen a mennyiség kezd átcsapni minőségbe. A kiérdemültek az elmúlt esztendőben együtt voltak és megértették egymást, jó közösséggé formálódtak – mondta a délelőtti avatáson a Városháza dísztermében Várkonyi György főkapitány. A mai széthulló világban nagyon fontos, hogy az egri negyedmesterek ne azt keressék, miben mások mint a többiek, hanem arra építsenek, amiben egymást segíteni tudják, amiben együtt tudnak működni. Ha ezt így teszik, előbb-utóbb mindenben eredményes lehet a közös munkájuk. Felemelő élmény volt, ahogyan a Szent István negyedben karácsonyfát állítottak, s ahogyan ez a kezdeményezés közösségformáló erővé vált. Egy másik kiemelhető történet a Maklár II-es hóstyából az új Betlehem létrehozása, új, faragott szobrok állítása. Utóbbi körzetben az egyházközség köré szerveződik a fertálymesteri munka, ami egy újabb szín. Mindennek a lényege a közösségteremtés – emelte ki Várkonyi György.

Az újonnan elválasztott fertálymesterekhez intézett üzenetében a főkapitány hangsúlyozta, hogy a gazdasági helyzet miatt az ország, Eger és sokan személyesen is nagy bajban vannak, fontos, hogy saját pátriánkat tegyük rendbe először. Mindenütt nadrágszíjhúzás a jellemző, de nem minden pénzkérdés, épp ezért a most felavatott fertálymestereknek szerelmeseknek kell lenniük Egerbe. Aki szerelmes, az meg akarja ismerni a másikat, jót akar neki és mindig vele akar lenni. Az új testületi tagok nagy feladata, hogy 2011-ben ismertessék meg Egert szűkebb pátriájukkal, formálják a lakosságot közösséggé.

Habis László polgármester köszöntő beszédében elhangzott:
15 éve annak, hogy felelevenítették Egerben az évszázados hagyományt. Az 1949-ben hatalmi szóval megszüntetett fertálymesteri intézményt megújította Eger, létrejött ismét a negyedmesteri választások rendszere. Sok kiváló ember tagja ma ennek az egyesületnek, a legkülönbözőbb szakterületek, szakmák képviselői. Közös jellemzőjük, hogy megbecsült egriek, a lakosok felnéznek a fertálymesterekre, akik polgári értéket, kiállást, tettre készséget képviselnek. Jelen helyzetben is együtt kell gondolkodnunk, de ezen a szükségen túlmutat az a kérdés: megvan-e munkánkban az az eredmény is, hogy amikor kell, akkor közös akarattal cselekedni is tudjunk. Manapság sokszor elhangzik, hogy egy-egy városi közfeladatra akár 5-10%-kal is kevesebb pénzt fordíthatunk, mint korábban, ugyanakkor összefogással, közös cselekvéssel így is sikerre tudjuk vinni a várost, az országot.

Dr. Dolhai Lajos szólt az újonnan elválasztott fertálymesterek nevében. Elmondta: szellemi, lelki, világnézeti egységben kívánnak dolgozni Egerért. A százráncú köpeny felvétele látható jele a testületi tagságnak, de nem csak jelez valamit, hanem emlékeztet és figyelmeztet is arra, mit vállaltak a negyedmesterek.

A fertálymesterek:
Dr. Dolhai Lajos, Hotzi György, Szeberin István, Dr. Veres Gábor, Dr. Vincze István, Dr. Pajtók Gábor, Dr. Vida József, Zachar Tamás, Salánki Endre, Farkas György, Mihics József, Benei Csaba, Békefi László, Varga József, Ferencz Tamás.

Az eskü többek között tartalmazza, hogy a fertálymesterek védik hazájuk szabadságát, betartják a törvényeket és a helyi rendeleteket, jó példával járnak elől, s tisztességben, becsületben élik életüket. Gondjuk lesz az elesettekre, szegényekre és árvákra.

Bajzát Rafael, 2011/02/06 11:41:02 « Vissza