EKVI
Rólunk
Hírek
Kapcsolat
Képtár
Dokumentumtár
Dokumentumtár 2
Szerződések
WebMail
Hiba Bejelentő
Intézményeink
Bölcsődék
Óvodák
Általános Iskolák
Középiskolák
Egyéb Intézmények
Imókő Üdülő
Óvodák
Bervavölgyi Óvoda
Katica Óvoda
Katica Óvoda Eszterlánc Tagóvoda
Ney Ferenc Óvoda
Ney Ferenc Óvoda Farkasvölgyi Tagóvoda
Dr. Hibay Károly Óvoda
Joó János Óvoda
"Ovi-Vár" Óvoda
Szivárvány Óvoda
Gyermeklánc Óvoda
Bölcsődék
Cecey Éva Bölcsőde
Lajosvárosi Bölcsőde
Módszertani Bölcsőde
Semmelweis Bölcsőde

Adóbevallási határidők

A 2010. évre vonatkozó adóbevallás benyújtásának határideje közeledik. A személyi jövedelemadóról, a járulékokról, az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulásról és az egészségügyi hozzájárulásról kell nyilatkozatot tenni. Az alábbi határidők betartása különösen fontos, különben rémálommá válhat az adózás.

2011.01.31-ig kellett a munkavállalóknak kézhez kapniuk az M30-as nyomtatványt az előző évi adójóváírásokról és a befizetett adóról, továbbá a magánszemély megteheti az 10M29-es nyomtatványon nyilatkozatát a munkáltatója felé a munkáltatói adómegállapítás elkészítéséhez.

2011.02.15. az 1053NY jelű nyilatkozat beküldésének határideje, mellyel az adózó az adóhatóság közreműködésével az egyszerűsített bevallást választja.

2011.02.25. a 1053-as bevallás beküldésének határideje egyéni vállalkozók, áfa fizetésére kötelezett őstermelők, áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek és EVA (egyszerűsített vállalkozói adó) hatálya alá bejelentkezett adózók esetében.

2011.05.20. a 1053-as bevallás beküldésének határideje magánszemélyek esetében. Fontos megjegyezni, hogy a 100.000 forintot meg nem haladó szja fizetőknek a 1053-as bevallás C oldalának 90 pontja utáni A pontban kérni lehet maximum 4 részletben történő kamatmentes fizetési lehetőséget.

A személyi jövedelemadó fizetési kötelezettséggel kapcsolatos, bevallásban tett nyilatkozattal összefüggő részletfizetés teljesítésének technikai kérdései:

Az adózás rendjéről szóló törvény biztosítja, hogy a 100.000 forintnál nem több személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség esetén a magánszemély, az első részlet esedékességétől, azaz 2011. június 20-tól számított legfeljebb négy hónapon belül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben is megfizethesse. Ez a lehetőség nem vonatkozik a vállalkozási tevékenységet folytató és általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyekre. A pótlékmentes részletfizetés igénybevételéhez a benyújtott bevallásában nyilatkoznia kellett arról, hogy részletekben kívánja teljesíteni a fizetési kötelezettségét.

Jogszerű nyilatkozat esetén, az adóhatóság külön határozatot nem hoz, viszont a kötelezettségük teljesítéséhez levélben, a befizetéshez szükséges készpénz-átutalási megbízást biztosít.

Abban az esetben, ha a részletfizetéshez a készpénz-átutalási megbízást az első részlet időpontjáig nem kapják kézhez, a bevallási kötelezettség teljesítéséhez korábban kiküldött egységcsomagjukban található személyi jövedelemadó befizetésére szolgáló bizonylat felhasználásával teljesíthetik az első részlet megfizetését.

Attól függően, hogy 2, 3 vagy 4 hónapot választott a magánszemély, az egyes részletek befizetésének határideje:
I. részlet: 2010. június 21.
II. részlet: 2010. július 20.
III. részlet: 2010. augusztus 23.
IV. részlet: 2010. szeptember 20.

A befizetés az alábbi módon teljesíthető:

1. Bankszámláról a 10032000-06056353 APEH Személyi jövedelemadó beszedési számlára történő utalással (közleményként az Ön neve mellett, az adóazonosító jelet kell megadni)
2. A központi ügyfélszolgálatokon bankkártyával (díjmentes)
3. Postai úton kiküldött készpénz-átutalási megbízás felhasználásával, a fizetendő összeg feltüntetésével
4. Ügyfélszolgálatainkon korábban igényelt személyi jövedelemadó befizetésére szolgáló készpénz-átutalási megbízáson.

Az Adóhatóság a bevallások feldolgozásához igazodva folyamatosan készpénz-átutalási megbízást biztosít, postai úton történő megküldéssel.

Az egyes részletek összege a bevallásban jelölt részletek számától függően a teljes fizetendő személyi jövedelemadó 1/2, 1/3 vagy 1/4 része. Abban az esetben, ha bevallást az adóhatóság javította, vagy a magánszemély önellenőrzéssel helyesbítette, úgy a fizetendő összeget ennek figyelembe vételével kell kiszámítani.

Felhívjuk a figyelmet arra, ha a magánszemély nem teljesíti az esedékes részlet megfizetését, a kedvezmény érvényét veszti és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ekkor az adóhatóság a tartozás fennmaradt részére az eredeti esedékesség napjától (2010. május 20-tól) késedelmi pótlékot számít fel.

Bajzát Rafael, 2011/02/01 23:07:17 « Vissza