EKVI
Rólunk
Hírek
Kapcsolat
Képtár
Dokumentumtár
Dokumentumtár 2
Szerződések
WebMail
Hiba Bejelentő
Intézményeink
Bölcsődék
Óvodák
Általános Iskolák
Középiskolák
Egyéb Intézmények
Imókő Üdülő
Óvodák
Bervavölgyi Óvoda
Katica Óvoda
Katica Óvoda Eszterlánc Tagóvoda
Ney Ferenc Óvoda
Ney Ferenc Óvoda Farkasvölgyi Tagóvoda
Dr. Hibay Károly Óvoda
Joó János Óvoda
"Ovi-Vár" Óvoda
Szivárvány Óvoda
Gyermeklánc Óvoda
Bölcsődék
Cecey Éva Bölcsőde
Lajosvárosi Bölcsőde
Módszertani Bölcsőde
Semmelweis Bölcsőde

Stabil év volt a 2010 - Interjú Molnár László igazgatóval (1.)

Az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye a városi közgyűlés által alapított, önálló gazdálkodási jogkörrel, az előirányzatok feletti rendelkezési jogosultság szempontjából teljes jogkörrel felruházott helyi önkormányzati költségvetési intézmény, amely pénzügyi-gazdálkodási és műszaki- karbantartói feladatokat lát el, valamint egészségügyi alap és szakellátást nyújt. Molnár László az EKVI igazgatója három évtizede irányítja a megyeszékhelyen a városi oktatási intézményekhez kapcsolódóan létre jött szervezeteket. GAMESZ, VESZ és 2009-től EKVI egyre bővülő tevékenységi körrel szolgálja a várost.

- Varjú Vilmos egri tanácselnök kért fel 1981-ben a GAMESZ létrehozására. A tanácsi rendszerben a rendszerváltásig működtünk - emlékezett vissza a kezdetekre Molnár László. - A 80-as évek végén a pénztelenség miatt bűnbakok lettünk. Később az általános iskolák kiváltak az ellátásunkból. Érdekesség, hogy a megszüntetéskor éppen Habis László volt Eger alpolgármestere, Becsületére legyen mondva 2006-ban amikor polgármesterré választották azonnal az integráció felé lépett és létrejött a Városi Ellátó Szervezet. A 2009-es esztendőben újabb lépésként megalapították az EKVI-t. A Megújulás Program első lépése volt ez. Gazdasági és műszaki területen dolgozunk, ez egyedülálló az országban. Szegeden van hasonló, de ott a műszaki részlegen csak mérnökök vannak, akik előkészítik a beruházásokat. Az egri épületek állagát nézve megállapíthatjuk jó a műszaki állapotuk. Ha bárhol, valamilyen meghibásodás történik, azonnal be tudunk avatkozni és kijavítjuk a hibát. Ez költségtakarékos megoldás.

- Gazdaságilag milyen évet zártak az egri oktatási intézmények városi szinten?

- Mi a gazdasági eseményeket rögzítjük és a szűrő szerepét látjuk el. Őrködünk a város pénzén, gondoskodunk róla, hogy az intézmények a rendelkezésre álló pénzt szabályszerűen költsék el és ne lépjék túl. Gyakorlatilag az intézmények vezetőit nem korlátozzuk a cselekvésükben, de kialakítunk egy biztonság érzetet, stabil gazdasági hátteret. A város költségvetésének közel fele nálunk van, ez mintegy 8 milliárd forint. EKVI szempontból 2010 jól sikerült év volt. Olyan évet zártunk, amikor a városnak egyetlen intézményeknek sem kellett a hóna alá nyúlni. Nem lépte túl senki a költségvetését. Az intézményeink jó helyzetben vannak anyagi szempontból. A nagy részük jutalmat tudott fizetni, rendezni tudták a számláikat. Stabil év volt. Ne legyen ettől rosszabb esztendő. Lehetne többet fejleszteni, ha lenne több pénz. A vágyakat nem az abszolúthoz kell mérni, hanem a realitásokhoz.

- Milyen jelentősebb fejlesztéseket valósítottak meg?

- 2010-ben az akadály mentesítéseket oldottuk meg több intézménynél. Két esetben saját beruházásban. A játékeszközök programban világ színvonalú játszótereket kapott 6 egri óvoda. A Pásztorvölgyben az általános iskolások részére jött létre játszótér. A Vizesblokk felújítási program a befejezéséhez közeledik. A Dobóban világítás korszerűsítés valósult meg. A Szilágyi kollégiumi fejlesztése a 2011-es év feladata lesz. Társadalmi összefogással a strandröplabda és teniszpályákat avattunk saját beruházásban.


- Hány fővel dolgozik napjainkban az EKVI?

- Jelenleg 105 fős a létszámunk és sokrétű a feladatkörünk. Jó csapat alakult ki az integrációs döntést követően. Félév alatt sikerült a tervezett változást végrehajtani. A számítógépes hátteret is megteremtettük, minden intézmény meg tudja nézni az ekvi.hu oldalon a pénzügyi előirányzatát és a felhasználását. Bevezettük a bankkártyás rendszert, chip kártya használható az étkezéseknél. A tárgyi eszközök csoportnak köszönhetően naprakész a leltár, városi szinten tudjuk melyik tanteremben milyen eszközök vannak. A 2009-es átalakuláskor beintegrálták az egészségügyi alapellátást. Munkáltatója vagyunk iskolaorvosoknak, fogorvosoknak, asszisztenseknek. Ezzel jelentős megtakarításhoz jutott a város. A gazdasági területen 2000 fő részére végezzük a könyvelési feladatokat. Itt a bölcsödék, óvodák, általános és középiskolák és egyéb városi intézmények tartoznak hozzánk. Foglalkozunk ételszállítással. A városnak 10 saját üzemeltetésű konyhája működik és az ételszállítást elvégezzük az oktatási intézményeknél. Hozzánk tartozik az Imókő üdülő. A műszaki részlegünk a karbantartási feladatok mellett vállalkozási tevékenységet is folytat.

- A széles körű feladatok irányítása komoly kihívás lehet az igazgatónak.

- Harminc éve vagyok vezető ezen a területen. Közgazdász és műszaki tanár a végzettségem. Szeretem a változásokat. Az egyetemen a tervezés, szervezés a hatékony struktúrák kialakításával foglalkoztam, ma is érdekel ez a témakör. Szeretem is csinálni. Amikor kialakul egy működő rendszer az nagy öröm számomra. Úgy gondolom, egy sikertörténet az EKVI. A megalakulásakor sokan ellenezték, érdeksérelmekkel járt, de a 2 éves működés bizonyította a létjogosultságát.

Bajzát Rafael, 2011/01/12 09:24:35 « Vissza